5 Tips om te weten waar jouw focus ligt
Een op de zeven werkende Nederlanders heeft last van burn-out klachten. Deze klachten, veroorzaakt door chronische stress, zijn heel divers. Je bent echt niet meteen burned-out. Er is ook nog zoiets als overbelasting en overspannenheid. Er zijn vele gradaties in ernst door de gevolgen van stress. In mijn praktijk kom ik dan ook mensen tegen met de meest uiteenlopende klachten, variërend van moe wakker worden en geen puf meer hebben om wat dan ook te doen, tot verkrampte kaken en zelfs niet vloeiend meer kunnen praten.
Ook zijn er vele oorzaken aan te wijzen die deze symptomen in de hand werken, maar wat ze allemaal gemeen hebben is een gebrek aan herstel. Stress is niet erg, zo lang je je daarna maar ontspant! En daar ontbreekt het veelal aan. Tijd om te herstellen geven we weinig prioriteit. Het druk hebben lijkt wel een verslaving. Je kunt dan ook zo zoetjes aan wel zeggen dat we in een stressepidemie leven.
Hoe verschrikkelijk is het om er last van te hebben? Vermoeidheid, onzekerheid, somberheid! Ik weet nog dat ik in die tijd eigenlijk alleen maar met rust gelaten wilde worden. Mijn wereldje werd steeds kleiner en mijn energie slonk. Van het bestaan van stress- of burn-out coaches had ik nooit gehoord. Van mijn zelfgekozen bankhangen werd ik alleen nog maar meer moe en onzekerder. Mijn hoofd was een wattenbol en ik leefde als een zombie. Ik kon maar nauwelijks genieten van mijn drie kleine kinderen. Laat staan dat ik die herinneringen kon vasthouden. Ik heb er nog maar een paar. Heel jammer vind ik dat.
Nu weet ik dat iemand ten tijde van chronische stress wordt teruggeworpen op het midden-brein waar je vecht- en vluchtsysteem zit. En zo lang je in (chronische) stress verkeert, kun je geen contact maken met je (lange termijn) geheugen waar je herinneringen opgeslagen zijn. Pas als het midden-brein weer tot rust is gekomen, herstelt de communicatie tussen die twee delen in je brein en kunnen de herinneringen weer terug komen.
Om je midden-brein tot rust te laten komen is het heilzaam om te focussen. Met een ding tegelijk bezig zijn, één-puntige aandacht. Door je aandacht op één ding te richten komt je brein in een oase van rust en kan het herstellen van de aangerichte schade beginnen.
Focussen is een hele belangrijke remedie. Je kunt het zien als tegengif voor het alom bekende, maar vreselijk slechte, multitasken. Schakelen tussen taken, schakelen tussen apps, schakelen tussen gesprekken. We schakelen de hele dag (en soms ook de hele nacht) door. Dan slapen we meestal niet goed, want ja….. met een onrustig hoofd lukt dat niet!
Mindfulness is niet voor niets zo populair. Daar leer je je aandacht te trainen. Erg nuttig om tot ontspanning te komen! Ik kan het aanraden. Maar dan wel met een follow-up die je helpt te bedenken waarop je je aandacht dan wel wil gaan richten.
Het gaat erom dat je voor jezelf nagaat wat jij echt belangrijk vindt in het leven. Wat maakt voor jou dat het leven de moeite waard is? Wat zijn jouw waarden in je werk en leven? Wat drijft jou en wat wil je daarmee bereiken? Als je dat weet kun je je aandacht richten vanuit die intrinsieke waarden. Alleen dan kan je op het juiste pad komen dat jou zin en vervulling in je leven geeft, zonder dat dat stress oplevert.
Voor mij werd destijds duidelijk dat ik het helemaal anders wilde; het roer om. Niet langer opleidingsplannen schrijven voor onderdelen van het Ministerie. Ik wilde dagelijks en intensief met mensen contact maken en hen begeleiden bij zingevings- en balansvraagstukken in de tijd en ruimte die ik fijn vond. Ik heb niet gewacht tot ik die baan gevonden had. Vanaf het moment dat ik me dat realiseerde ben ik iedere dag aandacht gaan geven aan die waarden: 1. Echt contact maken 2. Rust 3. Leven vanuit mijn kernkwaliteiten, 4. Zelfstandigheid en 5. Daarmee geld verdienen.
5 Tips om te bepalen waar jij op gaat focussen.
1. Plan een moment voor jezelf. Niet een uurtje, maar tenminste een dagdeel. Op een plek die je fijn vindt. Je favoriete koffiebar, een bankje in het bos of de duinen of wat jij maar een fijne plek vindt. Neem een schrift mee waar je notities in kunt maken.
2. Ga in gedachten terug naar een moment waarop je je heel voldaan voelde. Een moment waarop je diepe voldoening voelde over wat jij teweeg hebt gebracht. Wat was daarin van waarde?
3. Ga in gedachten naar een situatie waar jij naar verlangt. Wat zie jij jezelf het liefste doen? Alles mag, alles kan. Wat is jouw droomtoekomst. En wat is het precies dat die situatie zo belangrijk voor je maakt. Welke waarden staan daarin centraal?
4. Kies uit het moment en de situatie van tip 2 en 3 die waarden – ongeveer vijf – die voor jou van essentieel belang zijn. Raadpleeg onze waardenlijst voor inspiratie om je eigen waarden te kiezen. Je vindt die in Hoofdstuk 7 van ons boek Spitsuurstellen, over leven in drukke tijden.
5. Ga die waarden aandacht geven door bij die waarden activiteiten te bedenken en die uit te voeren. En..…geniet ervan als je je focust op de dingen die er voor jou toe doen.
Ben jij eraan toe om definitief af te rekenen met jouw chronische stressklachten? Wil jij ook je aandacht focussen en verlang je naar rust in jezelf en je gezin? Bel me vandaag nog voor een gratis inzichtgesprek om zicht te krijgen op jouw situatie.