• Home
  • Voor wie
  • Over ons
    • Nicolette Ravelli
    • Frank Post
  • Artikelen
  • Doe de Balansscan
  • Ons aanbod
    • Gratis Inzichtgesprek
    • PITstop: Van druk naar geluk
    • Spitsuurprogramma
    • Time-out voor Superstellen
  • Contact
  • Bestel het boek!

Ouder zijn voor je ouders, durf jij je grenzen te bewaken??

augustus 15, 2016
by Frank Post
0 Comment

5 tips om met bejaarde ouders om te gaan.

Je ouders…. Als je geluk hebt worden ze oud en mag je lang van ze genieten. Maar op een gegeven moment kunnen ze hulpbehoevend worden en kom je voor de vraag te staan wie dat gaat doen. Natuurlijk……, je houdt van ze en vindt dat ze goede zorg verdienen, maar soms kan dat je ook wel eens teveel worden.

Zorgen voor je ouders. In onze participatiesamenleving is dat geen keuze meer, maar een verplichting. Veel spitsuurstellen hebben dan ook naast hun werk en gezin, nog een ander aandachtsgebied: hun ouders. Als je ouders hulpbehoevend worden, wordt het een uitdaging om hen een gelukkige oude dag te bezorgen.

Ken je dat? Je zorgt voor een bejaarde ouder. Misschien ben je zelfs wel enig kind of wonen andere familieleden ver weg. Je doet ontzettend je best om het leven van je ouder wat leuker te maken, maar het lijkt niet te helpen. En, je krijgt er nauwelijks waardering voor. Enkele maanden gelden begeleidde ik Trudy, een vrouw van 46 jaar. Ze zocht ander werk, maar wist niet goed wat nu echt bij haar paste. We keken naar haar behoeften en haar unieke kwaliteiten, maar telkens kwam er een beperkende voorwaarde naar voren.

“Ik moet wel voortdurend beschikbaar blijven voor mijn moeder!” Trudy vertelde mij dat haar moeder inmiddels in de tachtig is . Geestelijk nog wel helder (tenminste als ze daar zin in heeft), maar lichamelijk erg zwak. Ze woont in een gerenoveerd verzorgingstehuis in een appartement.

Iedere woensdag en soms tussendoor rijdt Trudy vanuit Nijmegen naar Alkmaar om haar te bezoeken. Dat doet ze nu al jaren. Trudy heeft een broer, maar die voelt zich niet zo geroepen om wekelijks zijn moeder te bezoeken. Aandacht voor moeder komt dus vooral op haar schouders terecht. Tussendoor is er wel telefonisch contact met haar broer om onderling af te stemmen met artsen en verzorgers over wat er nodig is. Maar niet ieder bezoek aan haar moeder is motiverend voor Trudy. “Dan zit ze weer te mopperen. Vooral over het feit dat haar buurvrouw iedere dag bezoek krijgt van haar kinderen en zij maar één keer per week kom. Grrr…”

Als je ouders nog leven komt er een moment dat de rollen zich omdraaien. Dan wordt je ouder het kind en jij de ouder. Met alle zorgen die daarbij horen. Terwijl je thuis in je eigen gezin ook nog van alles aan je hoofd hebt. Toch wil je voor ze zorgen zoals zij dat vroeger ook voor jou deden of zelf beter! Hoe moeilijk dat soms ook is. Trudy: “Ik probeer haar op te peppen en optimistisch te blijven als ze zich sip voelen. Ik probeer allerlei maatregelen te treffen en voorzorgsmaatregelen te nemen om er voor te zorgen dat ze het zo goed mogelijk heeft. Soms tegen de stroom in omdat ze eigenlijk geen zin meer in het leven heeft.”

Vijf tips
Bejaarde ouders, zeker als die lichamelijk kwetsbaar zijn, vormen een soort achtergrondruis voor spitsuurstellen. In de drukte van je baan en je gezin zijn er altijd ook nog die hulpbehoevende ouderen. Dat vraagt veel energie. Herken je jezelf in deze situatie dan is het dus belangrijk dat je goed op jezelf past. Hieronder 5 tips die je daarbij helpen:

1. Er zijn telt!
Voor veel bejaarden is het vooral belangrijk dat ze bezoek krijgen. Nog los van wat er dan tijdens dat bezoek gebeurt. Fysiek bij hen zijn, telt veel meer dan alleen een telefoontje of een smsje. Het gaat er niet om dat je veel zegt, maar vooral dat je er bent en dat je ze aanraakt.

2. Alleen luisteren en meeleven is al genoeg
Als bejaarden hun zorgen uiten proberen veel kinderen die te relativeren en hen positief te stemmen. Pas op dat je daarmee hun zorgen niet teveel wegredeneert. Durf ook gewoon te luisteren en mee te leven zonder een oplossing aan te bieden en je verantwoordelijk te voelen om hen weer op te beuren.

3. Haal samen herinneringen op
Het kortetermijngeheugen van bejaarden is vaak niet meer zo scherp, maar hun lange termijn geheugen juist wel. Velen genieten er enorm van om oude belevenissen op te halen. Neem eens oude fotoboeken mee of laat videobeelden zien. Vraag door over de bijzondere spullen die in hun kamer staan. Je kunt bejaarden ook vragen naar de achtergronden van beslissingen die ze vroeger genomen hebben. Of waarom in hun leven bepaalde dingen gebeurden. Je leert ze daardoor nog veel beter kennen!

4. Geniet van wat er wél is
Zeker met bejaarden die geestelijk steeds minder sterk zijn zul je het contact missen dat je altijd met hen had. Als communiceren moeilijk wordt probeer dan vooral te genieten van de kleine dingen die er wel zijn. Ga een stukje wandelen met hen of geniet samen van de warmte van de zon.

5. Pas op jezelf
Durf, als het erop aan komt, voor jezelf te kiezen. Cijfer jezelf niet te makkelijk weg. Als spitsuurstel heb je genoeg aan je hoofd en moet je soms prioriteiten stellen om je hoofd boven water te houden. Wees daar eerlijk in, ook als dat betekent dat je zelf minder vaak op bezoek kunt bij een bejaarde ouder.

Dat er een tijd komt dat je als kind voor je ouders gaat zorgen, hoort bij de Circle-of-Life. Probeer die tijd zo bewust mogelijk te beleven. Toon je erkenning voor wat jouw ouders destijds voor jou gedaan hebben, en bewaak tegelijkertijd je eigen grenzen.

Wil je ook ervaringen delen over het verzorgen van je ouders, laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Wil je mijn artikelen en tips voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen? Meld je dan hieronder aan en ontvang om de week het Spitsuurnieuws in je inbox.

Over de schrijver
Frank Post is een van de auteurs van het boek 'Spitsuurstellen Over leven in drukke tijden'. Hij werkt inmiddels al ruim 10 jaar samen met Nicolette Ravelli en heeft naast het schrijven van het boek al velen spitsuurstellen mogen begeleiden bij het vinden en behouden van de balans in hun drukke leven.
Social Share
  • google-share

Meest gelezen artikelen

5 tips om in gesprek te blijven met je vrouw als ze ergens mee zit.
4 Comments
wij vaders bieden onze kinderen vleugels
Moeders bieden kinderen wortels, maar wij vaders bieden onze kinderen vleugels
4 Comments
Ouder zijn voor je ouders, durf jij je grenzen te bewaken??
3 Comments

Onlangs toegevoegd

Kwetsbaarheid, zwakte of kracht?
dec 03, 2016
Eerst geloven dan zien
nov 19, 2016
Balanceren tussen afstand en nabijheid
nov 05, 2016

www.spitsuurstellen.nl

Nicolette en Frank zijn ervaren coaches en verzorgen workshops. Samen begeleiden zij professionals – individueel of in hun relatie – die in de topdrukte van werken én opgroeiende kinderen dreigen vast te lopen, om grip te krijgen op hun leefwereld en weer te kunnen genieten van elkaar.

Nicolette Ravelli

nicolette@spitsuurstellen.nl

Telefoon 06-20651721
Praktijkadres
Parkweg 358
2271 BK Voorburg

FacebookTwitterLinkedIn

Frank Post

frank@spitsuurstellen.nl

Telefoon 06-53191625
Praktijkadres
Zandheide 8
6596 BS Milsbeek

FacebookTwitterLinkedIn

Download gratis hoofdstuk 1

My Cover Design
Wat te doen als de combinatie van werken en opgroeiende kinderen je teveel wordt?
Krijg grip op je leefwereld om weer samen te kunnen genieten

Stuur een mail naar:
frank@spitsuurstellen.nl of
nicolette@spitsuurstellen.nl
En ontvang het eerste hoofdstuk gratis in je inbox.

Je gegevens zijn veilig bij ons! Meer weten lees onze zorgvuldig opgestelde web-etiquette