• Home
  • Voor wie
  • Over ons
    • Nicolette Ravelli
    • Frank Post
  • Artikelen
  • Doe de Balansscan
  • Ons aanbod
    • Gratis Inzichtgesprek
    • PITstop: Van druk naar geluk
    • Spitsuurprogramma
    • Time-out voor Superstellen
  • Contact
  • Bestel het boek!

Kwetsbaarheid, zwakte of kracht?

december 03, 2016
by Frank Post
0 Comment

Wat je moet weten over kwetsbaarheid

Berend nam deel aan een cursus waarin persoonlijke ontwikkeling centraal stond. Hij werd uitgedaagd om zichzelf voor de hele groep deelnemers te presenteren. Dat deed hij op een bijzondere manier. Hij zong enkele coupletten van het prachtige gedicht van Huub Oosterhuis, dat door Trijntje op muziek gezet is: Ken je mij, wie ken je dan? Moedig. Niet alleen om te zingen, maar ook om de vraag te stellen aan de ander: wie ben ik? Daar is moed voor nodig.

Het gevoel kwetsbaar te zijn staat centraal in het leven. Zeker tijdens het spitsuur waarin de complexiteit van het systeem waarin je leeft enorm toeneemt en er allerlei nieuwe rollen op je liggen te wachten. Hoe sterk ben je dan om dat aan te kunnen? Hoeveel draagkracht heb je ontwikkeld om de draaglast op te kunnen vangen?

Kwetsbaarheid moet je vermijden
Om kwetsbaarheid te kunnen vermijden ontwikkelen we gedragspatronen die ons een veilig gevoel geven. De samenstelling van die gedragspatronen noemen we: persoonlijkheid. Je persoonlijkheid is dus in wezen een overlevingsmechanisme; jou manier om je minder kwetsbaar te voelen. De één doet dat door zich te profileren als perfectionist: als ik maar geen fouten maak, ben ik niet kwetsbaar. De ander vermijdt juist kwetsbaarheid door het imago aan te nemen van iemand die altijd succesvol is. Ikzelf koos er destijds voor om me vooral te richten op de leuke dingen van het leven en kwetsbare situaties te vermijden. Zo heeft ieder een eigen manier om niet kwetsbaar te hoeven zijn.
Tijdens het spitsuur neemt de draaglast enorm toe. Er wordt veel van je gevraagd binnen een context die voortdurend verandert. Dan helpt je eigen overlevingsstrategie vaak onvoldoende en moet je met allerlei mensen afspraken maken om alle bordjes draaiend te kunnen houden.

Maar … kwetsbaarheid verbindt!
Dat was precies wat Berend ervoer toen hij zijn lied zong. “Het was heel eng daar zo staan te zingen voor de hele groep. Maar ik stelde me kwetsbaar op en dat verbond. Mensen kwamen achteraf naar me toe en complimenteerde me!” Hij zette zijn angst om kwetsbaar te zijn opzij en toonde de moed om zich open te stellen, zijn twijfels, maar ook zijn valkuilen te delen met zijn omgeving. Niet stoer te doen en door te gaan alsof er niets aan de hand was, maar zijn emoties te delen en zich open te stellen voor verbinding en hulp.

Dat is wat kwetsbaarheid tonen, doet. In kwetsbare tijden gaan mensen elkaar helpen. Dat zit in onze natuur. We smelten niet alleen bij kleine baby’tjes en huilende mannen. We komen ook in actie als er onrechtvaardig met kwetsbare groepen omgegaan wordt, zoals blijkt uit de grote hoeveelheid vrijwilligers die de vluchtelingen in ons land wilden helpen.

Moed als kwaliteit van het hart
Je kwetsbaarheid delen met een ander vraagt echter wel om ‘moed’. Dat woord is verbonden met het woord ‘courage’. En in courage zit het Latijnse woord ‘cor’ wat ‘hart’ betekent. Als je moed toont, toon je dus eigenlijk je hart. Berend heeft ervaren hoe zijn hartelijkheid, de hartelijkheid van zijn omgeving ontlokt heeft. Hoe hij zich daardoor minder kwetsbaar hoefde te voelen. Dat hij zich zelfs sterker voelde, juist door de verbinding met zijn omgeving.

Tips
Je kwetsbaar tonen is moeilijk. Zeker voor mannen, maar ook voor vrouwen. Als je iets met je omgeving deelt moet dat veilig voelen. Tegelijkertijd hoort kwetsbaarheid nu eenmaal bij het leven en kan het je ook helpen om je sterker te maken. Wil je inzoomen op jouw manier van omgaan met kwetsbaarheid, beantwoordt dan de volgende vragen.

1. als je je kwetsbaarheid niet gemakkelijk toont, hoe verberg jij die dan?
2. toon moed en vertel wat je voelt ook als de situatie niet veilig is
3. benoem, als je je kwetsbaar voelt, dat je je kwetsbaar voelt. Dat helpt de ander jou tegemoet te treden
4. ervaar wat dat met je doet en wees dankbaar
5. ervaar hoe dat jou sterker maakt.

Wil je hulp bij de beantwoording van deze vragen, dan help ik je natuurlijk graag!

Gratis inzichtgesprek
Herken je jezelf in dit verhaal? Zie jij jezelf dingen doen waarvan je diep van binnen weet dat dit je spanning oplevert? Heeft dit je al teveel energie gekost en verlang je naar rust en ontspanning? Dan nodig ik je uit voor een gratis Inzichtgesprek. Ik help je graag om zicht te krijgen op wat jou in de weg staat om een meer ontspannen leven te leiden. Ook tijdens je spitsuur. Meld je nu aan voor een GRATIS Inzichtgesprek.

Een inzichtgesprek kan je alleen voeren of samen met je partner. Wat het je oplevert is:

  • 3 kwartier professionele aandacht voor jouw of jullie vraag
  • inzicht in jullie spitsuursituatie
  • tenminste 1 praktische tip om meer rust te gaan ervaren
  • uitleg over de verdere mogelijkheden die Frank of ik jou kunnen bieden om samen weer aan het roer van jullie gezinsleven te staan.

Elke maand bieden Nicolette en ik, allebei 3 mensen de kans op zo’n gratis gesprek. Wil jij daar één van zijn? Meld je hier aan voor dat Inzichtgesprek.

Over de schrijver
Frank Post is een van de auteurs van het boek 'Spitsuurstellen Over leven in drukke tijden'. Hij werkt inmiddels al ruim 10 jaar samen met Nicolette Ravelli en heeft naast het schrijven van het boek al velen spitsuurstellen mogen begeleiden bij het vinden en behouden van de balans in hun drukke leven.
Social Share
  • google-share

Meest gelezen artikelen

5 tips om in gesprek te blijven met je vrouw als ze ergens mee zit.
4 Comments
wij vaders bieden onze kinderen vleugels
Moeders bieden kinderen wortels, maar wij vaders bieden onze kinderen vleugels
4 Comments
Ouder zijn voor je ouders, durf jij je grenzen te bewaken??
3 Comments

Onlangs toegevoegd

Kwetsbaarheid, zwakte of kracht?
dec 03, 2016
Eerst geloven dan zien
nov 19, 2016
Balanceren tussen afstand en nabijheid
nov 05, 2016

www.spitsuurstellen.nl

Nicolette en Frank zijn ervaren coaches en verzorgen workshops. Samen begeleiden zij professionals – individueel of in hun relatie – die in de topdrukte van werken én opgroeiende kinderen dreigen vast te lopen, om grip te krijgen op hun leefwereld en weer te kunnen genieten van elkaar.

Nicolette Ravelli

nicolette@spitsuurstellen.nl

Telefoon 06-20651721
Praktijkadres
Parkweg 358
2271 BK Voorburg

FacebookTwitterLinkedIn

Frank Post

frank@spitsuurstellen.nl

Telefoon 06-53191625
Praktijkadres
Zandheide 8
6596 BS Milsbeek

FacebookTwitterLinkedIn

Download gratis hoofdstuk 1

My Cover Design
Wat te doen als de combinatie van werken en opgroeiende kinderen je teveel wordt?
Krijg grip op je leefwereld om weer samen te kunnen genieten

Stuur een mail naar:
frank@spitsuurstellen.nl of
nicolette@spitsuurstellen.nl
En ontvang het eerste hoofdstuk gratis in je inbox.

Je gegevens zijn veilig bij ons! Meer weten lees onze zorgvuldig opgestelde web-etiquette