5 tips om de juiste afstand te bepalen tot je omgeving
Familie, vrienden, collega’s, buren; allemaal mensen waar je mee te maken kan hebben in je spitsuur. In ons boek Spitsuurstellen scharen we hen onder het aandachtsgebied Omgeving. Eén van de vijf aandachtsgebieden die je in het spitsuur tegenkomt. De omgeving is een speciaal aandachtsgebied. Er zijn veel verschillende groepen mensen, met verschillende belangen waar je rekening mee dient te houden. Soms is je omgeving heel behulpzaam, maar het kan ook een bron van stress zijn.
Het “bij wie vieren we Kerst-dilemma”
Zo is er bij ons thuis – om maar een voorbeeld te noemen – op dit moment alweer de afstemming over wanneer en waar Kerstmis dit jaar wordt gevierd. Een familiefeest dat je samen viert. Naarmate al mijn kinderen een relatie krijgen wordt het echter steeds lastiger dat te organiseren. Ook hun partners hebben een ‘omgeving’ die tradities kent en ideeën hebben over het vieren van Kerstmis. En zo ontstaan de dilemma’s voor de kinderen.
Doe ik het verkeerd?
Waar je omgeving ook lastig kan zijn is als het gaat om de opvoeding van je kinderen. Eén van mij coachees heeft nogal energieke kinderen. Hen opvoeden is dan ook een uitdaging voor haar. Zij vertelde mij hoe lastig het soms is om hen in bedwang te houden als zij op visite zijn. En hoe ze dan de oordelen van andere aanwezigen voelt over hoe ze dat aanpakt. “Dan heb ik het gevoel dat iedereen denkt dat ik niet kan opvoeden. Dat ik het verkeerd doe.”, verzuchtte zij.
Luisteren naar jezelf
Zeker voor sensitieve types kan de omgeving soms ’too much’ zijn. Ik coach een vrouw die zich haar hele leven al afstemt op de behoeften van anderen. Ook als dat niet zo is denkt ze dat anderen haar toch nodig hebben. Ik heb haar onlangs geadviseerd eens afstand te nemen van haar omgeving. Ze is nu dan ook een volle week weg. Helemaal alleen, om in de stilte eens te luisteren naar haar eigen stem.
Liefdevol ontvangen worden
Maar de omgeving draagt gelukkig ook positief bij. Dat merkten we dus dit weekend bij de babyshower van mijn dochter. De warmte die daar was voedde de aanstaande vader en moeder zoals bleek uit het Facebookbericht dat we de volgende dag ontvingen. Daarin schreef mijn dochter hoe fijn het voelde dat haar aanstaande kindje zo liefdevol ontvangen werd door allen die daar aanwezig waren. “Nu al zoveel liefde voor die kleine. En iedereen kijkt er zo naar uit! Zo kan de levensfase die nu gaat komen niet meer stuk.” Dat klopt, zeker ook voor ons. “Die kleine” is ons eerste kleinkind. We kunnen niet wachten; we staan in de startblokken!
En dat is ook nodig. Er zijn maar weinig spitsuurstellen die het zonder de ondersteuning van familie of vrienden kunnen. Misschien kunnen beide ouders iets minder gaan werken, maar er blijft naast de kinderopvang altijd wel een dag over waar er door anderen opgepast moet worden. En dat doen we dan natuurlijk met heel ons hart.
Tips
De omgeving is voor spitsuurstellen een speciaal aandachtsgebied om mee om te gaan. Soms heb je ze nodig en soms heb je genoeg van ze. En daar kan jouw partner ook nog verschillend over denken! Belangrijk is in ieder geval een goed midden zien te vinden tussen nabijheid en afstand. Hieronder enkele tips:
1. Bepaal samen welke belangen er spelen en wie welke rol zou kunnen vervullen
2. Leg jullie keuze uit aan de alle mensen die ertoe doen
3. Geef duidelijk, maar respectvol de grenzen aan die bij die rol horen
4. Toon je waardering voor iedereen die op welke manier dan ook ondersteuning biedt
5. Durf ook voor jezelf te kiezen en samen of alleen afstand te nemen als je die behoefte hebt.
Zoek je meer informatie over het omgaan met je omgeving tijdens je spitsuur? Lees dan hoofdstuk 6 van ons boek Spitsuurstellen, over leven in drukke tijden. Je kunt het boek hier bestellen. Of neem contact met ons op via nicolette@spitsuurstellen.nl of frank@spitsuurstellen.nl.