De kunst van het luisteren voor mannen
Het moet gezegd worden: voor mannen zijn vrouwen toch vaak vreemde wezens. Vooral als je ze probeert te helpen en vervolgens door je goede bedoelingen ruzie krijgt…… .
Zo vertelde een vriend van mij het volgende verhaal. Een tijdje geleden kwam hij thuis en merkte dat er iets mis was met zijn vrouw. Hij vroeg haar wat er was, maar ze zei “Nee hoor, er is niets.” Wij mannen houden van duidelijkheid, dus dacht hij “OK, dan zie ik het verkeerd.” Maar zijn gevoel bleef. Ze was afwezig en nogal kortaf. “Is het echt OK?” vroeg hij. “Ach, gedoe op m’n werk.” was haar antwoord. En toen werd mijn vriend helemaal onzeker.
Wanneer mannen opgezadeld worden met zinnen waar een hoop lading achter zit, zonder dat die gedeeld wordt, dan raken we in de war. Nu had ook hij dus een probleem. “Moet ik haar nou toch aandacht geven en doorvragen of ben ik dan te opdringerig, of …?” Twijfel dus wat te doen. Hij waagde de sprong en vroeg voorzichtig: “Is er iets dat ik voor je kan doen?” “Nee, dat is iets tussen mij en Petra.” OK, ik weet iets meer, dacht hij. Maar zijn probleem bleef; moest hij nu doorvragen? “Wat vervelend voor je!”, probeerde hij. En toen ging de beerput open. Er volgde een heel verhaal over dat ze die dag hulp had gevraagd aan haar collega, die dat nogal op een norsige manier had afgewezen. Een emotioneel verhaal zonder veel achtergrondinformatie.
Ben ik nou echt zo irritant?
Hij begreep nu iets meer, maar snapte nog steeds niet waar het over ging (dit was overigens zijn eerste misser: je moet als man niet iets willen “snappen” in zo’n situatie!). Maar toch wilde hij haar aandacht geven en meeleven met haar emoties. Hij vroeg door naar de details. Liefst zo feitelijk en chronologisch mogelijk, dan kon hij ook snappen waarom Petra zo’n trut is. Maar zijn intenties kwamen geloof ik niet over. Het ging niet om de feiten. Naarmate hij meer doorvroeg werd haar toon bozer.
Zijn mijn adviezen nou echt zo slecht?
Hij hoorde in het verhaal dat Petra door haar manager nauwelijks in de hand gehouden werd en dat, in dit geval, zijn vrouw daar het slachtoffer van geworden was. Dat laat je als man niet nog een keer gebeuren. Maar het ging helemaal verkeerd toen hij suggereerde dat het wellicht goed zou zijn als die manager zich met Petra zou gaan bemoeien. Dat was zijn tweede misser. Opnieuw, de intentie was goed, maar hij had haar manager er niet in moeten betrekken (begreep hij later).
Je snapt het al, langzamerhand zakte hij steeds verder weg in het drijfzand. De bedoelingen waren allemaal goed en oprecht, maar de manier waarop was blijkbaar helemaal verkeerd. En het gevolg was dat er nu ook nog een probleem was tussen hen.
Mannen kunnen er eigenlijk niets aan doen
De hersenen van mannen zijn vooral ingericht op het oplossen van problemen. Dat doen we op basis van miljoenen jaren programmering en vanuit een goed hart. Daar ligt onze toegevoegde waarde. Alleen maar vrijblijvend meedenken is daardoor lastig voor ons. We zien overigens niet alle problemen. Vaak moeten we daar op gewezen worden. In die zin zijn we soms te makkelijk. Maar als we ze wel zien, of als iemand ze aanduidt, dan willen we er zo snel mogelijk van af. Dan kunnen we weer verder met wat we liever doen.
5 tips voor de mannen die het toch beter willen doen
Zit jouw partner met een probleem, kom dan vooral niet in actie! Zoek niet naar logica. Beheers je neiging om het probleem op te lossen door met suggesties te komen. Zet je mannelijke primaire reactie even opzij volg deze tips:
- Wees aandachtig, maar niet opdringerig
Let op je partner. Wacht niet totdat hij of zij zelf iets meldt. Als je merkt dat er iets mis is, laat dan weten dat je dat merkt. Dat hoef je overigens niet altijd te zeggen, maar kun je ook doen door een drankje in te schenken of een knuffel te geven.
- Luister actief
Kun je er met hem of haar over praten, leg dan de krant en je mobieltje opzij. Kijk je partner aan terwijl je luistert en toon non-verbaal je interesse. Focus je vooral op jouw rol als luisteraar.
- Vraag door om haar te laten praten (niet om het te snappen!)
Voor vrouwen is het belangrijk dat ze hun gedachten kunnen delen. Dat is hun manier om druk van de ketel te halen. Deze neiging komt voort uit hún programmering van miljoenen jaren. Om fysiek sterk te zijn en zich te kunnen verdedigen, hadden ze elkaar nodig. En die neiging zit nog steeds in hun programmering: samen delen en bundelen. Met het uiten van die gedachten, moeten we ons niet mee bemoeien, want dat werkt verwarrend. Stimuleer hen hun gedachten te uiten. Ga mee met alle, soms ook verassende wendingen in hun verhaal. Vraag niet alleen naar de feitelijke gebeurtenissen, maar vooral ook hoe ze die beleefd hebben.
- Geef geen oordelen, meningen of adviezen
Stimuleer je partner zelf met oplossingen te komen. Vraag bijvoorbeeld “Wat is de beste manier om hier mee om te gaan? of Wat wil je bereiken?” of “Wat heb je nu het meeste nodig?”. En komt ze met een oplossing waar risico’s aan verbonden zijn, vraag dan “Wat zou er kunnen gebeuren als je het zo aanpakt?”. Alleen als ze je expliciet vraagt om een advies, geeft het dan. Liefst een paar zodat ze zelf kan kiezen.
- Belangstelling achteraf
Is er een oplossing gekozen, toon dan achteraf ook belangstelling of die gewerkt heeft. Dat laat zien dat je echt me ze meeleeft.
Voor ons mannen is dit hard werken. Onze automaat staat anders ingesteld. Wij krijgen graag duidelijke opdrachten, die we dan ook met liefde uitvoeren. In dit geval moet wij onze actiegerichtheid inhouden. Of liever gezegd, anders invullen. In het begin zal dat wat instrumenteel kunnen overkomen. Maar, naarmate we ervaren dat die aanpak gewaardeerd wordt, zal dat voor ons een steeds meer vanzelfsprekende aanpak worden.
Herken je dit? Wat zijn jouw ervaringen. Laat een reactie hieronder achter op de website.
Ha Nicolette en Frank,
wat een helder stuk, dank je!
Als vrouw helpt het me ook dit, weer, te lezen.
Het helpt me nog helderder aan te geven wat ik wel en niet nodig heb!
Groetjes, Erna
Fijn duidelijk stuk ik heb het met aandacht gelezen en het is heel herkenbaar en niet alleen in mijn spitsuur jaren.
Warme groet Wilna
Leuk artikel om te lezen.
Ik herken veel bij de adviezen van de vroegere coach-sessies onder jouw leiding.
Goed om weer eens te lezen en na te denken hoe ik dat tegenwoordig doe.
Hartstikke leuk!
Groet, Will
Ook voor mij heel leerzaam en nuttig, beste
Dankjewel!
Mvg
Rick Muller